Sør-Gudbrandsdal Paintballklubb

Living life at 300fps

Hva er paintball?

Paintballens historie

Paintball begynte på 70-tallet gjennom jordbruksdepartementet i Nord-Amerika. Paintballmarkører/”guns” ble brukt til å markere trær for forskning. De samme paintball geværene ble også brukt av bønder og ranchere til å markere kyrne sine.

Gutter er gutter, og bønder og skogsmenn er store gutter. Disse guttene startet med paintball for å ha det gøy, ved å skyte på hverandre! Dette høres jo familiært ut med hvordan en god kamp begynner. En ting ledet til den andre og sporten paintball ble startet.

I 1971 utviklet og patenterte James Hale fra Daisy Manufacturing Company det første paintball geværet, som senere ble brukt til å spille paintball.

Men det tok ikke av før i begynnelsen av mai 1981 i New Hampshire.
Bob Gurnsey og Hayes Noel var de opprinnelige utviklerene av geværet og spillet paintball.

I juni 1981, tok 12 personer med seg paintballmarkører ut i skogen og spilte et spill som heter ”capture the flag”. Dette spillet er fortsatt en stor del av spillet som det fungerer per i dag. To lag prøver å finne og stjele det andre laget sitt flagg samtidig som de beskytter sitt eget flagg. Spillerne må si selv at de er "ute" eller "markert" når de ble truffet av en paintball.

Dette var utrolig morsomt for mange og i 1982, ble det første paintball-senteret åpnet i Rochester i New York. Den første innendørs hallen fulgte kort etter.

Charles Gaines markedsførte paintball som National Survival Game (NSG). Dette er hvordan paintball først var spilt. Det var mere en “every man for himself” sport enn det er nå. Det var egentlig tenkt som et overlevelses spill eller noe som skulle bli brukt i militære for krigsspill.

I 1983 ble det første NSG nasjonale mesterskap holdt med $14,000 som hovedpremie.
I 1984 ble paintballbaner åpnet i Australia, og året etter begynte England med sine først paintball spill. 
I 1988 ble International Paintball Players Association formet. Det er en non-profit organisasjon som har vært med på å øke interessen for sporten  og ført til utdannelse med tanke på sikkerhet.

Som tiden gikk har paintballbaner og innendørs haller åpnet over hele verden. Det er nå en av de sportsgrenene som har størst vekst.
Som paintballsporten har utviklet seg så har det kommersielle aspektet utviklet seg i samme tempo. Folk ønsker å bli underholdt når de ser på en match. Små baner har blitt laget for rask action. Nye scenarioer, stiler og former for spill har blitt utviklet for å holde interessenivået oppe. Det er nå produkter av alle typer og alle prisklasser tilgjengelig på internett og i sportsbutikker.

Paintball har også blitt brukt i militær trening. Tradisjonelle paintball markører er veldig forskjellig fra det som en soldat ville bruke i krig, men det er fortsatt et godt treningsverktøy for taktiske øvelser. Strategi er en stor del av spillet for å vinne i en paintball match som det er og vinne i krig. Soldater kan lære mye om å ikke bli truffet av en paintball.

Paintball i Norge

Paintball som sport i Norge hadde sin spede begynnelse tidlig på 1980-tallet, med såkalt skogsspill og speedball. Med tiden utviklet disse formatene seg til turneringspaintball, slik det framtrer i dag.

På dette tidlige stadiet i sportens historie var det få spillere som så behovet for et organisert paintballforbund. Folk spilte paintball for å ha det moro og syntes sporten fungerte greit slik den var, men etterhvert som paintballens popularitet vokste, økte også behovet for organisering. Dermed ble Norges paintballforbund (NPF) stiftet i 1998. NPFs hovedmål var opprinnelig å gjøre paintball til en annerkjent sport og å søke opptak til Norges idrettsforbund (NIF).

I mai 2005 ble fire klubber invitert til å stille medlemmer til interimstyret. 6 spillere ble en del av styret i NPF og disse bestemte seg for å ikke gi seg før forbundet var etablert og fungerende.

I Norge finnes det i dag et femtitalls mer eller mindre seriøse lag, som spiller regelmessig på alle kanter av Norge. I tillegg til disse finnes det mengder av kameratgjenger som spiller for å ha det moro og komme ut i frisk luft i helger og ettermiddager.

Det arrangeres flere turneringer i løpet av året rundt om i landet. Selv om disse tidligere har hatt en tendens til å finne sted stort sett på sør-øst landet, ser det nå ut til å være flere som melder interesse for å arrangere turneringer andre steder i landet.

Sikkerhet

Sikkerheten er meget viktig i paintball. Maske skal ALLTID være på så lenge du befinner deg ute på banen. Maskeglasset er av polykarbonat (samme som visiret på motorsykkel hjelmer), så blir man truffet midt i maska er det verste som kan skje at man ikke ser noe, grunnet maling på maskeglasset. Før du forlater banen skal ALLTID løpsplugg eller kondom være på. Dette er for at alle rundt deg skal føle seg trygge og for å forhindre vådeskudd.

Utstyret

Markør: Markører finnes i mange utgaver. Noen er som små pistoler og andre ligner mer på børser. Kraften som skyter ut ballen kommer fra co2, eller høytrykksluft. Utgangshastigheten på markøren er begrenset, så uansett om en har den beste markøren på markedet vil man ikke kunne skyte hardere.

Ball: Som sporten har navnet fra, er gelantin kapsler med farget væske inni. Væsken er vannløselig, nedbrytbar og ikke giftig. Den kan skylles av klær og hud med vann og mild såpe. Paintballene kommer i alle verdens farger.

Magasin: Kan "holde" 15-25 ball fra de minste magasinene til ca 450 ball i de største. Fåes i mange varianter.

Maske: Beskytter ansiktet mot treff. Skal ALLTID være på når du er ute på banen.

Gjør det vondt å bli truffet?

Mange er engstelige for å bli truffet av paintball, siden skuddene går hardt. Litt vondt kan det gjøre hvis du blir truffet på riktig sted, men som regel er du så full av adrenalin at du ikke merker treffet. Det finnes også mange typer beskyttelsesutstyr du kan bruke for å føle deg mer beskyttet.

Hvem kan spille?

Paintball, i alle sine variasjoner, er en spennende og morsom aktivitet som passer for alle, uansett kjønn eller alder.
Du trenger heller ikke være i toppform eller ha det dyreste utstyret. Det kan i mange situasjoner være like viktig å tenke raskt og strategisk. Paintball er - når visse enkle og grunnleggende sikkerhetsregler følges -svært sikkert. Skader forekommer uhyre sjelden, og da som regel som følge av at sikkerhetsreglene ikke har vært fulgt.

Så hvis du kunne tenke deg å begynne med denne 'adrenalin-kickende' sporten, eller allerede har blitt hekta, ta kontakt med Sør-Gudbrandsdal Paintballklubb.